Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΞΙΑ


Ένα από τα προβλήματα της δυσλεξίας είναι η αδυναμία διαχωρισμού των μερών του λόγου, όπως τα ουσιαστικά και τα ρήματα. Προκειμένου λοιπόν, να βοηθήσουμε τα παιδιά με δυσλεξία σε αυτή τους τη δυσκολιά, καλό θα ηταν να φτιάξουμε με τα χέρια μας τα ρήματα και τα ουσιαστικά και να τα κρεμασουμε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστούμε πολύχρωμα χαρτονια, μαρκαδόρους και ψαλίδι. 
Για τα ρήματα: θα σχεδιάσουμε κεφαλαία Ρ που θα αναπαριστούν ανθρωπάκια, τα οποία θα κάνουν κάτι με τα χέρια και τα πόδια τους. Αφού τα χρωματίσουμε με χρώματα της αρεσκείας μας τα κόβουμε και κάνουμε τρύπες με ένα διακορευτή (εργαλείο για να τρυπήσουμε ενα χαρτί). Στη συνέχεια, περνάμε χρωματιστές κλωστές από τις τρύπες και έτοιμα τα στολίδια μας.

Για τα ουσιαστικά: τυπώνουμε σε χρωματιστά χαρτιά ή σχεδιάζουμε πρόσωπα, ζώα, φυτά και πράγματα των Χριστουγέννων, όπως τον Άγιο Βασίλη, ένα ελάφι, ένα έλατο και δώρα. Έπειτα, κάνουμε τρύπες και περνάμε τις κλωστές για να κρεμαστούν και αυτά στο δέντρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Κρεμάμε στο ίδιο ύψος του δέντρου τα ρήματα και σε άλλο ύψος τα ουσιαστικά.

Ρήματα



Ουσιαστικά



Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΔΥΣΑΡΙΘΜΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑ (1ο μέρος)


Πολλά από τα παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν τους πίνακες της προπαιδείας, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο γυμνάσιο και να μην γνωρίζουν τα βασικά γινόμενα. Πόσο μάλλον, τα παιδιά με δυσαριθμησία, που μια από τις βασικές τους αδυναμίες είναι η απομνημόνευση. Ένα όμως, από τα βασικά τους χαρακτηριστικά είναι ότι για να θυμούνται πρέπει να αντιλαμβάνονται και με τις αισθήσεις αυτό που μαθαίνουν, όπως με την αφή. Ένας λοιπον, τρόπος να συνδυάσουμε την αφή με την εκμαθηση της προπαίδειας είναι μέσω της παρακάτω άσκησης:

1) Αρχικά θα χρειαστεί να σχεδιάσουμε πάνω σε χαρτόνι και να κόψουμε τους αριθμούς που υπάρχουν στα γινόμενα της προπαιδειας που θα δουλέψουμε.
2) Στη συνεχεια, πρέπει να βρούμε διάφορα υλικά που υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας, όπως βαμβάκι, χαρτί, πλαστικές σακούλες, οδοντογλυφίδες και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε και να τα κόψουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα κολλήσουμε πάνω στους χάρτινους αριθμούς που κόψαμε παραπανω.
3) Τέλος, το παιδί λέει τη συγκεκριμένη προπαίδεια βλέποντας και πιάνοντας την υφή των αριθμών που φτιάξατε. Έπειτα του λέτε εσείς τους αριθμούς και του ζητάτε να θυμηθεί τι υφή έχει ο συγκεκριμένος αριθμός ή του λέτε τι έχετε κολλήσει πανω στον αριθμό και εκείνο προσπαθεί να θυμηθεί τον αριθμό. Παίζουμε ουσιαστικά μαζί του, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα και να ελαχιστοποιήσουμε το άγχος που του δημιουργούν τα μαθήματα του σχολείου.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Καλό θα ήταν να μην εφαρμόσουμε σε όλες τις προπαίδειες την ίδια ιδέα, γιατί θα μπερδέψουμε το παιδί. Θα ακολουθήσουν και άλλες ιδέες μου σχετικά με την εκμάθηση και των άλλων γινομένων.


Παρακάτω θα παραθέσω τις δικές μου χειροτεχνίες για την προπαίδεια του 7


    
                                                       
                           
           
  
                 

14= πλαστικές σακούλες διπλωμένες σε τριγωνάκια
21= οδοντογλυφίδες
28= λωρίδες χαρτιού πλεγμένες μεταξύ τους (όπως με τις σαρπατίνες)
35= χαρτάκια από διακορευτή (εργαλείο γραφείου που κανεί τρύπες σε χαρτιά)
42= ράψιμο με βελόνα ραψίματος
49= τρύπες με το διακορευτή
56= σιδεράκια συρραπτικού
63= βαμβάκι